e-DiriginteDeSantier.ro Arata Meniul

Diriginte de santier pentru case la tara

ATENTIE:

Din 31 august, nicio casa nu mai poate fi construita fara angajarea unui diriginte de santier!

Toate persoanele care vor sa-si construiasca locuinte, inclusiv la tara, vor fi nevoite sa angajeze un diriginte de santier care sa verifice calitatea lucrarilor, se arata intr-un act normativ publicat astazi 2 iulie in Monitorul Oficial. Cei care nu vor proceda in acest fel vor risca sa primeasca amenzi de pana la 10.000 de lei. 
In momentul de fata, persoanele care vor sa construiasca locuinte - sau sa le modifice, modernizeze, repare, consolideze - trebuie sa aiba proiecte tehnice verificate si sa angajeze un diriginte de santier pentru controlarea lucrarilor, potrivit Legii nr. 10/1995. Totusi, actul normativ prevede ca, in mediul rural si in satele ce apartin oraselor, sunt exceptate de aceste reguli locuintele cu parter si parter plus un etaj si anexele gospodaresti.Aceasta exceptie va fi eliminata, potrivit Legii nr. 177/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 484 din data de astazi. Actul normativ se va aplica efectiv dupa 60 de zile de la publicare, adica din 31 august.
Concret, si cei care construiesc case la tara - sau care fac lucrari de interventie la locuintele existente - vor fi obligati sa angajeze diriginti de santier autorizati, chiar daca cladirea va avea doar parter sau parter cu un etaj. In plus, de verificarea calitatii lucrarilor se vor ocupa si responsabilii tehnici cu executia autorizati, care vor fi angajati de catre persoanele ce vor executa efectiv lucrarile.

" Verificarea calitatii lucrarilor executate pentru realizarea constructiilor si a interventiilor la constructiile existente, pentru care se emit (...) autorizatii de construire sau de desfiintare, este obligatorie si se efectueaza de catre investitori prin diriginti de santier autorizati, angajati ai investitorilor si prin responsabili tehnici cu executia autorizati, angajati ai executantilor ", scrie in actul normativ care urmeaza sa se aplice de la sfarsitul lunii august.

Pe deasupra, proiectele, executia lucrarilor si a constructiilor vor fi expertizate tehnic de catre experti tehnici atestati.

Atentie!

Persoanele care nu vor angaja un diriginte de santier pentru a verifica executia lucrarilor vor fi amendate cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

La tara, proiectele tehnice nu vor fi controlate pentru casele care au doar parter.
Proiectele tehnice vor fi controlate, inainte de a fi folosite, de catre verificatori atestati in acest sens, scrie in Legea nr. 177/2015. Verificatorii vor trebui neaparat sa fie alte persoane in afara de cele care au intocmit proiectele.

" Verificarea proiectelor privind respectarea reglementarilor tehnice referitoare la cerintele fundamentale aplicabile, se efectueaza de catre specialisti verificatori de proiecte atestati pe domenii/subdomenii si specialitati, altii decat specialistii elaboratori ai proiectelor. Verificatorul de proiect atestat nu poate verifica si stampila proiectele intocmite de el, proiectele la a caror elaborare a participat sau proiectele pentru care, in calitate de expert tehnic atestat, a elaborat raportul de expertiza tehnica ", scrie in noua lege.
Cu toate acestea, proiectele tehnice nu vor fi verificate atunci cand este vorba de locuinte unifamiliale care au doar parter si de anexe gospodaresti ale persoanelor fizice, situate in mediul rural si in satele ce tin de municipii si orase. Aceeasi regula se va aplica si pentru constructiile provizorii ce nu necesita autorizatii de construire.

Atentie!

In cazul lucrarilor care vor fi facute fara ca proiectele tehnice sa fie verificate de specialisti atestati, amenzile aplicabile vor fi cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei.

In alta ordine de idei, autoritatile vor veni sa controleze lucrarile, prin intermediul personalului Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC). De la aceste verificari vor fi exceptate, totusi, locuintele unifamiliale care au doar parter si anexele gospodaresti ale persoanelor fizice, aflate in mediul rural si in satele ce tin de municipii si orase. De asemenea, inspectorii nu vor controla nici constructiile provizorii si lucrarile care se pot face fara a fi necesara o autorizatie de construire. Proprietarii vor plati statului o cota din valoarea lucrarilor. Noua lege dispune ca investitorii sau proprietarii vor trebui sa vireze o anumita suma de bani catre ISC. Mai exact, suma va fi echivalenta cu o cota de 0,5% din valoarea autorizata (fara TVA) a lucrarilor pentru realizarea locuintelor noi si a lucrarilor de interventie la casele existente.
Suma va fi platita catre ISC dupa cum urmeaza:

  • 50% din bani vor fi virati la data transmiterii la ISC a instiintarii referitoare la data inceperii lucrarilor autorizate;
  • restul banilor (suma ce va fi calculata ulterior in functie de valoarea finala a lucrarilor) vor fi virati la data semnarii procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor.

Nerespectarea acestor termene va fi penalizata cu 0,15% pentru fiecare zi de intarziere.

Atentie! Prevederile noii legi vor intra in vigoare in data de 31 august.

Sursa articol: www.avocatnet.ro

http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_40761/Din-31-august-nicio-casa-nu-mai-poate-fi-construita-fara-angajarea-unui-diriginte-de-santier.html

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestora. Pentru mai multe detalii va rugam sa vizualizati POLITICA DE CONFIDENTIALITATE Ascunde