Voi incerca sa prezint in continuare, pe intelesul tuturor, care este rolul unui diriginte de santier si de ce avem nevoie de un diriginte de santier atunci cand construim.
De multe ori primesc intrebarea: „De ce am nevoie de un diriginte de santier daca am platit un proiect si am tot ce imi trebuie ca sa imi construiesc casa?”. Raspunsul, pe cat de simplu, pe atat de complex.
Un diriginte de santier este persoana autorizata care va reprezinta pe dumneavoastra, in calitate de beneficiar, in relatia cu constructorul si cu proiectantul. Acesta se va asigura ca proiectul intocmit de proiectant este pus in opera asa cum acesta l-a gandit si ca nu vor exista abateri sau nereguli privind calitatea executiei acestui proiect. Pe hartie un proiect arata bine, toate se potrivesc si teoretic nu ar trebui sa existe neconcordante intre planurile elaborate, dar de cele mai multe ori situatia din teren infirma acest aspect. Ma pun in pielea beneficiarului care nu are cunostinte din domeniu, a platit un proiect, a obtinut Autorizatia de Constructie si vrea sa inceapa executia… cum poate el sa controleze modul prin care se respecta proiectul in realitate, calitatea materialelor puse in opera si cel mai important ca cel care executa „nu calca stramb” si omite sa puna in lucru cantitatile din proiect, nu aduce resturi de materiale de la alte lucrari sau pune deoparte si pentru el ceva materiale. Tocmai de aceea ca si beneficiar este indicat sa va angajati un diriginte de santier care sa se ocupe de aceste aspecte. Discutam totodata de aspectul legal al situatiei, acela ca, in baza legii 10 privind calitatea in constructii, angajarea unui diriginte de santier este obligatorie.
Va prezint si situatia cand se trece peste acest aspect… ce se intampla? La finalul executiei, beneficiarul are obligatia sa se prezinte la Primarie, la serviciul Disciplina in Constructii, pentru a putea face receptia lucrarii. Atunci, functionarii de acolo vor cere procesele verbale din perioada executiei care sa ateste calitatea executiei lucrarilor… nu ati avut diriginte de santier… nu aveti aceste procese verbale… problema.
Abia atunci veti ajunge la concluzia ca era mult mai bine daca angajati un diriginte de santier care sa se fi ocupat de intocmirea acestor procese verbale, va intocmea cartea tehnica si nu existau astfel de probleme.
Un alt aspect legat de necesitatea angajarii unui diriginte de santier este cel al economiei. Un proiect bun, urmarit pe perioada executiei de un diriginte de santier, va insemna pentru beneficiar costuri corecte si conforme cu asigurarea rezistentei si stabilitatii constructiei. Un diriginte de santier va va recomanda de unde sa aprovizionati santierul cu cele mai bune si mai ieftine materiale, va tine evidenta si va verifica cantitatile real executate in santier pentru a evita discutiile cu executantul lucrarii legate de suplimentari de materiale sau manopera, va intocmi la cererea beneficiarului rapoarte de activitate legate de executia lucrarilor pe amplasament astfel incat beneficiarul sa aiba tot timpul control asupra calitatii si evolutiei lucrarilor.
Inteleg si punctul de vedere al beneficiarului care trebuie sa bage mana in buzunar si sa mai scoata niste bani pentru a angaja un diriginte de santier dar totodata incerc sa explic ca urmarirea calitatii si respectarea proiectului in realitate este esentiala. Costurile de proiectare si de urmarire a lucrarilor de catre un diriginte de santier reprezinta un procent foarte mic raportat la valoarea totala a investitiei. Atunci cand construiti o casa sau un alt obiectiv, pentru dumneavoastra, doriti sa stati linistiti in acea casa si sa nu va faceti probleme ca exista riscul prabusirii la un cutremur mai serios, doriti sa stiti ca investitia realizata este de buna calitate si ca va ramane urmasilor dumneavoastra. Nu ar trebui sa existe retineri atunci cand vine vorba de calitate, mai ales cand construiti pentru dumneavoastra! In concluzie, angajarea unui diriginte de santier pe perioada executiei lucrarilor este absolut necesara in conditiile in care doriti calitate si profesionalism.
Intocmit: Ing. Crihan Adrian