Contact WhatsApp

In calitate de diriginte de santier, in urma recomandarilor sau solicitarilor venite prin intermediul internetului www.e-dirigintedesantier.ro, ma confrunt cu urmatoarea problema: tariful pentru serviciile de diriginte de santier. Pe scurt, suna lumea, intreaba cat costa serviciile de dirigentie de santier, le dau explicatii legate de rolul meu ca diriginte de santier, de actele care sunt necesare ca totul sa mearga ok, de frecventa vizitelor in santier si apoi le comunic un pret. Si acum incepe nebunia… cand le comunic pretul, primul text este ca au mai luat legatura si cu alti diriginti si ca au gasit servicii de dirigentie de santier si cu 500 de lei lunar pe diverse site-uri de reclama. In consecinta am sunat si eu din curiozitate la un astfel de personaj si am aflat urmatoarele:

1. este pensionar ( inaintat in varsta )
pro

  • experienta mare in domeniu
  • pret mic pentru serviciile oferite pentru ca nu da factura, nu are costuri legate de transportul in santiere ( are abonament gratuit la RATB 🙂 )

contra

  • verificari formale pentru ca nu poate fizic la unele etape sa urce pe schela sau scari improvizate ( am vazut cazuri clare unde in calitate de proiectant am avut astfel de diriginti care de jos strigau ca placa de peste parter e ok, fara sa arunce macar un ochi peste armare )
  • nu este la curent cu ultimele normative si legislatia in vigoare
  • nu facuse niciodata proiectare in domeniu, fapt ce reprezinta un mare avantaj pentru un diriginte de santier pentru ca in cazul in care apare o problema in santier poate elabora o solutie pe care sa o prezinte proiectantului ( in cazul in care acesta e ocupat sau nu poate din diferite motive sa vina atunci la santier ) urmand ca acesta sa o aprobe in acea forma sau cu observatiile de rigoare si santierul sa mearga in continuare fara intrerupere )

 

2. frecventa vizitelor saptamanale in santier: una maxim doua deplasari

3. intocmeste procesele verbale de calitate ( un pericol este acela ca p.v.-urile sunt completate cu normative vechi care nu mai sunt in vigoare )

In concluzie, un pret mic pentru serviciile de dirigentie de santier poate insemna in multe cazuri o mare pacaleala. Veti angaja ca beneficiar un om raportat doar la pretul pe care acesta vi-l ofera in detrimentul calitatii executiei. Cu toate ca este prezent la santier s-a putea ca verificarile facute sa fie fugitive sau sumare si erorile de executie sa treaca neobservate. Asigurati-va ca dirigintele de santier pe care il angajati sa isi dea tot interesul pentru dumneavoastra, sa fie capabil fizic si moral sa faca toate verificarile necesare si sa cunoasca si notiuni / principii de proiectare care sunt de mare folos pe perioada executiei.

Diriginte de santier: Ing. Crihan Adrian