De multe ori am auzit de intelegeri intre constructor si dirigintele de santier. Se intampla, nu neg, dar de cele mai multe ori, aceasta “ simbioza “ nu are loc. Ca si diriginte de santier, se raspunde in fata legii vizavi de calitatea executiei lucrarii. Sunt putini cei care omit acest aspect si mai fac “ magarii “ pentru a ascunde defectele sau deficientele de executie. In plus, un diriginte serios, stie ca va avea mai multe de pierdut pe termen lung daca se bucura pe moment la “ o mica atentie “ din partea constructorului. Pe termen lung, daca beneficiarul lucrarii a fost multumit de prestatia dirigintelui de santier, il va recomanda catre alti investitori sau va relua colaborarea in cazul unor alte investitii proprii. Personal nu am facut si nu voi face intelegeri cu executantul lucrarii. Nu sunt dispus ca diriginte de santier sa “ ingrop “ prostiile facute de constructori in executie pentru ca prefer linistea si mai ales libertatea si tind sa cred ca inca exista moralitate si corectitudine in fiecare din noi.
Un alt aspect pe langa ascunderea defectelor de executie il reprezinta aprobarea situatiilor de lucrari prezentate de constructor catre dirigintele de santier in vederea avizarii pentru decontare. Aceasta latura economica, daca o pot numi asa, a activitatii de diriginte de santier se intalneste de obicei la lucrarile mari, unde valoarea investitiei este considerabila. La lucrari mici, de exemplu case, cantitatile de material date de proiectant in extrasele de material de obicei se respecta si nu prea apar depasiri sau cheltuieli neprevazute pentru finalizarea investitiei.
De curand, la o lucrare unde am fost diriginte de santier iar firma pe care o reprezint a intocmit si proiectul pentru casa respectiva, am recomandat beneficiarului un constructor pentru continuarea lucrarilor incepute de o echipa care a fost data afara pentru modul cum lucrase. Lucrarile ajunsesera la structura de la nivelul parterului ( executat fundatii, placa cota 0, stalpi + zidarie parter ) iar beneficiarul nu a mai agreat constructorul. Am recomandat o persoana de incredere care stiam cum lucreaza si mai important cum pastreaza relatia beneficiar / diriginte de santier – proiectant – constructor. Casa a fost finalizata de curand si pot spune cu mana pe inima, atat eu cat si beneficiarul, ca executia a iesit “ brici “ din punct de vedere al calitatii si ca proiectul a fost respectat in totalitate. Nu au mai existat pierderi la cofraje si la barele de otel beton asa cum era obisnuit beneficiarul cu prima echipa, acolo unde constructorul nu a inteles ceva mereu a sunat si a intrebat care este solutia ce trebuie adoptata si cel mai important relatia pe care beneficiarul a avut-o personal cu constructorul a fost una atat profesionala cat si amicala. Recomandarea constructorului pentru finalizarea casei a fost binevenita pentru beneficiar si nu a existat temerea ca cei implicati sunt “ intelesi “. Nu am urmarit acest aspect ci am vrut ca finalitatea executiei sa fie cea normala si corecta pentru ca beneficiarul sa ma recomande pe viitor ca diriginte de santier. Vreau astfel sa subliniez ca nu intotdeauna “ cartile sunt facute “ si ca o colaborare stransa intre constructor si diriginte poate fi benefica pentru beneficiar.